šta je to Destigmatizuj lokalno i kome je namenjen?

Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (eng. International Student Week in Belgrade) najveći je festival namenjen mladima uzrasta od 18 do 30 godina u Jugoistočnoj Evropi. Prvi ISWiB organizovan je 2006. godine i od tada već četrnaest godina zaredom raste i iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih koji imaju priliku da učestvuju u sve raznovrsnijim i brojnijim aktivnostima. 

Tokom osam dana festivala, svakog jula meseca preko 250 mladih, koji dolaze u našu prestonicu iz svih delova sveta (iz preko šezdeset zemalja) učestvuju na edukativnim radionicama koje obrađuju aktuelna pitanja na globalnom nivou iz različitih oblasti, na različitim kulturno-umetničkim aktivnostima, koje imaju za cilj da ih podstaknu na interkulturni dijalog i širenje vrednosti jednakosti, tolerancije i multikulturalizma. I sve to, uz nezaboravan provod koji Beograd ima da ponudi, sportske aktivnosti i druženje koje se na kraju po pravilu pretvori u doživotno prijateljstvo.

Usled pandemije i širenja virusa SARS-Cov-2, organizacija Svetski omladinski talas, nosilac projekta Međunarodna studentska nedelja u Beogradu, odlučila je da redefiniše koncept festivala, te da ga prilagodi novonastalim okolnostima. Tako se rodila ideja za projekat „Međunarodna studentska nedelja u Beogradu: Misli globalno, deluj lokalno“ odnosno „Destigmatizuj lokalno“.

Destigmatizuj lokalno je petodnevni je festival namenjen mladima iz Srbije, koji će u našoj prestonici od 23. do 27. jula okupiti mlade i ponuditi im kvalitetan i raznovrsan sadržaj.

Mladi će imati priliku da učestvuju na nekim od dvanaest edukativnih radionica i da uče i razmenjuju iskustva sa stručnjacima u oblastima kao što su joga, ples, fotografija, javni nastup, selfbranding i brojnim drugim. Predstavićemo im neke još uvek neistražene lokacije u našoj prestonici, a na nekim od tradicionalnih ISWiB događaja i vrhunske umetnike, kao i tradicije i kulture drugih zemalja, jer upravo povezivanje mladih na globalnom nivou i usvajanje i širenje vrednosti multikulturalizma jesu neki od ciljeva na koje organizacija Svetski omladinski talas želi da utiče. Sve ovo, biće začinjeno najboljim žurkama u gradu, druženjem i poznanstvima koja će prerasti u nezaboravne uspomene.

Ukoliko imaš između 18 i 30 godina i dolaziš iz Srbije, ISWiB Goes Local avantura je sprema na tebe! Samo jedan klik te deli od najboljeg leta u Beogradu, požuri i pridruži nam se!

radionice

Ekologija
Tea Danilović

Psihoart
Nikola Radosavljević

Fotografija
Miodora Božar

Psihodrama
Ksenija Roganović

Self-branding
Kristina Grebenar

Ples
Anđela Ristić

Kreiranje Vision Board-a
Dijana Kocić

Body positivity
Kata Ivakić

Javni nastup
Maša Đorđević

Mjuzikl
Jovana Kruščić i Đorđe Galić

Krizni biznis
Ivana Mijatović i Renata Colić

Start up
uskoro više informacija

JOGA uz Hristinu Filipović (opciona radionica - svako jutro tokom festivala)

U davnoj prošlosti, u trenutku koji možemo nazvati samim početkom ljudskog postojanja, čovek je bio potpuno povezan sa prirodom koja ga u tom trenutku okružuje i neguje, a samim tim i sa jednim više divljim, duhovnim delom sebe. Taj trenutak je daleko iza nas, a u međuvremenu čovek se konstantno i ubrzano razvija u svakom smislu. Za to vreme, naš duhovni deo ima izbor – da bude deo trke za inovacijama, kako bi sustigao svet oko sebe ili da bude zaboravljen – a ovo ima visoku cenu.

U jednom haotičnom, površnom i globalizovanom trenutku, mnogi su izgubili dodir sa svojim duhovnim potrebama, što je ostavilo i idalje ostavlja težak otisak na um i telo. Joga ima za cilj da nas povrati samome sebi i da nam pomogne da ponovo uspostavimo ravnotežu između našeg tela i duha. Na ISWiB Goes Local učesnici će imati priliku da svako jutro vežbaju i nauče nešto više o ovoj drevnoj disciplini, ali na prvom mestu, o sebi samima i o tome kako biti više prisutan u sadašnjem i isključivo sadašnjem trenutku.

aktivnosti

ISWiB Opening Ceremony Illustration

ceremonija otvaranja

Ceremonija otvaranja festivala održaće se 23. jula, u prostorijama Dorćol Platza, sa početkom od 19h. Ceremonija predstavlja zvaničnu dobrodošlicu svim našim učesnicima, volonterima i partnerima, od strane organizacionog tima projekta i predstavnika udruženja Svetski omladinski talas. Ceremoniji će pored brojnih gostiju, prisustvovati i predstavnici medija. 

Nakon ceremonije uslediće panel diskusija na 
temu “Rasteš samo ako ideš napred” (eng. “Keep going, keep growing”), koja predstavlja krovnu temu čitavog edukativnog segmenta festivala.

ISWiB Closing Ceremony

yugopop

Yugopop je za kratko vreme postao sinonim za dobar provod. Jedna od najboljih žurki u prestonici, koja vas svaki put iznenadi i nikad ne znate šta da očekujete, ali jedno je zagarantovano, biće to luda i nezaboravna noć. 

Na ISWiB Goes Local družimo se na Yugopop žurci na splavu Šlep, tradicionalnom mestu dobrog provoda, 23. jula, sa početkom od 22h.ISWiB Art Night Illustration

art night

Umetničko veče je događaj posvećen umetnosti u svim njenim formama. Ovo veče, rezervisano je za opuštanje, uživanje u umetničkim delima i talentovanim umetnicima. 

Tokom ovog događaja, naši učesnici kao i svi posetioci, imaće priliku da prisustvuju izložbi radova mladih umetnika, nauče neke nove plesne pokrete i uživaju u muzici mladih izvođača koji stvaraju nezaboravnu atmosferu. 

 Ovaj događaj je humanitarnog karaktera i održaće se 24. jula.

 

ISWiB Country Fair Illustration

sajam država

Sajam država je događaj koji se tradicionalno održava svake godine u okviru Međunarodne studentske nedelje u Beogradu. Tokom Country Fair-a, svi naši učesnici, koji
dolaze iz preko 60 zemalja sveta imaju priliku da predstave svoju državu i tradiciju.

Na
ISWiB Goes Local, ovaj događaj održaće se u saradnji sa inostranim kulturnim centrima, kao i mladima koji vode poreklo iz drugih zemalja, ali trenutno borave u našoj prestonici. 

Sajam država slavi multikulturalizam i interkulturni dijalog i ukazuje nam na to koliko je bitno da poznajemo i poštujemo, kako sopstvenu kulturu i tradiciju, tako i sve one koje nas okružuju.

dan na Adi

Dan na Adi, rezervisan je za opuštenje i uživanje na “beogradskom moru”.

Ukoliko ste ljubitelj sportskih aktivnosti, definitvno ćete obožavati ovaj dan. Plivanje, odbojka na pesku, fudbal, izbor je na vama. 

A ukoliko sa druge strane, želite samo da se družite, opustite i uživate u sunčanom danu, ne postoji bolje mesto za to. Nakon relaksacije i odmora atmosfera će se zagrejati živom svirkom do kasnih večernjih sati. 

U okviru dana na Adi biće održana i ceremonija zatvaranja festivala.

uskoro više informacija o dodatnim aktivnostima!

da li ste spremni da budete deo Destigmatizuj lokalno priče?

Da li ste spremni da doživite fantastično leto u našoj prestonici? Da li biste voleli da provedete pet nezaboravnih dana učeći nove veštine i razvijajući se, a uz to upoznajući divne ljude i provodeći se kao nikada do sad?

ISWiB Goes Local je savršeno mesto za vas!

Prvo što padne na pamet ljudima koji su bili deo ISWiB-a jesu nezaboravne, predivne uspomene, razdraganost, lude besane noći, sklapanje prijateljstava za ceo život i mnoštvo drugih pozitivnih karakteristika ovog festivala. Od ISWiB Goes Local nemojte da očekujete ništa manje od toga!

Tokom pet dana u julu imaćete priliku da naučite ponešto o Beogradu i srpskoj kulturi, učestvujete u mnogobrojnim radionicama koje će vas inspirisati da se razvijate, koristeći različite metode, poput psihodrame, plesa, karijernog razvoja, joge i mnogih drugih. Stupite u kontakt sa ekspertima, bez premca, u raznovrsnim poljima i iskoristite usvojeno znanje da se usavršite na ličnom i poslovnom planu, kao i da unapredite svoje okruženje!

Naročito ohrabrujemo mlade osobe sa invaliditetom, kao i pripadnike ostalih osetljivih grupa, da se prijave i učestvuju. Festival im je prilagođen, sa željom da promoviše važnost njihovog učešća i povezanosti sa mladima širom Srbije. 

ISWiB Goes Local održaće se u Beogradu od 23. do 27. jula 2020. godine, pod parolom: Keep going, keep growing! Da li želite da iskusite najbolje leto svog života? Sve što treba da uradite jeste da popunite naš onlajn obrazac za prijavljivanje.

Mesta su ograničena. Priključite se nezaboravnoj ISWiB Goes Local avanturi i postanite deo naše porodice!

*Participacija za učešće na ISWiB goes local je 2500rsd. Više detalja o opcijama za uplatu, prijavljeni učesnici će dobiti naknadno na mail.

treba ti još informacija?

Ukoliko imaš još neko pitanje, slobodno nas kontaktiraj preko mail adrese: [email protected]

raspored

Tačan raspored aktivnosti za ISWIB goes local će biti uskoro objavljen! Pratite naš sajt i društvene mreže.

donori

partneri i prijatelji

media partneri

Ukoliko verujete da delimo zajedničke vrednosti i želite da podržite mlade ljude koji se trude da ostvare pozitivne promene u svojim zajednicama, ukazujući na značaj interkulturnog dijaloga, jednakosti i tolerancije, kontaktirajte nas i postanite naš partner.

Kontakt e-mail: [email protected]